Beneath train track–inspired custom ceiling baffles, the employee canteen is fur­nished with Graham Design tables, Alexander Gufler armchairs, and black stools by Daniele Lo Scalzo Moscheri, and opens to a terrace on one side.
Beneath train track–inspired custom ceiling baffles, the employee canteen is fur­nished with Graham Design tables, Alexander Gufler armchairs, and black stools by Daniele Lo Scalzo Moscheri, and opens to a terrace on one side.

HOK Creates a Streamlined Office for a Freight Rail Operator in Atlanta

Transportation company Norfolk Southern Corporation traces its history back to 1827. But today it’s firmly rooted in the 21st century. Its subsidiary, Norfolk Southern Railway Company, which oversees 19,000 miles of train tracks across 22 states, relies on technology to ensure safety, move goods efficiently, and reduce fuel emissions. But to be innovative and nimble—and attract top coders and engineers—NS needed to consolidate into a state-of-the-art headquarters. For decades, the corporation was based in Norfolk, Virginia, but its operations and technology teams were in Atlanta. In 2018, NS decided to bring everyone together, and HOK won the bid for the interiors of a new 750,000-square-foot complex in Midtown Atlanta’s Tech Square.

“The client didn’t want this to be treated like a train museum,” HOK firm-wide director of interiors Tom Polucci begins. “The existing buildings had beautiful models of locomotives, but NS said, ‘No, we’re more sophisticated than that.’” Betsy Nurse, HOK Atlanta’s director of interiors, adds: “Norfolk Southern sees itself as a tech company, not a railroad company.” The client envisioned a timeless concept where track workers and administrators alike would feel at home, with ample flex spaces to help the 3,000 on-site employees meet and collaborate. Robust amenities—fitness center, food hall, game room, childcare center—would help the company compete for talent against the likes of Google.

A three-story staircase of Corian-clad steel and white oak forms the center­piece of the Norfolk Southern Corporation headquarters in Atlanta, with interiors by HOK.
A three-story staircase of Corian-clad steel and white oak forms the center­piece of the Norfolk Southern Corporation headquarters in Atlanta, with interiors by HOK.

With architecture by Pickard Chilton, the ground-up headquarters is composed of two office towers (10 and 17 stories tall) joined by a five-story podium, which houses the lobby, amenities, and parking. HOK was at the table from the beginning and helped shape some of the architectural solutions, especially in the podium. The parking deck constrained the volume that would become the lobby, which could have been one to three stories high. “We studied different options and how the floors wove together,” Polucci says. The team landed on a 32-foot-high lobby that’s open to loungelike collaboration zones on the second floor and creates energy and buzz. This gave HOK the opportunity to create a monumental circular stair, the defining element of the interior.

The firm conceived of the stair as an iconic sculpture that would make the headquarters unique. Its ribbon of Corian-clad steel twists from the ground floor to the fourth, but the white-oak treads only begin on level two. In the lobby—detached from the stairs for security reasons—the Corian curls to wrap the reception desk. “Our goal was a pure form,” Polucci says. “The ribbon is consistent all the way up; it doesn’t flatten out at each floor.”

The stair begins on the second level, which is populated by various flex and gallerylike spaces united by white oak flooring.
The stair begins on the second level, which is populated by various flex and gallerylike spaces united by white oak flooring.

The stair grew out of the idea of movement, the guiding theme of the project. “Norfolk Southern was looking to celebrate the idea of motion in subtle, special ways,” Polucci notes. Outside the building’s entrance, a site-specific sculpture evokes tunnels and curved tracks in weathering steel. Nurse points out that the artwork is right outside the lobby, where you can see its relationship to the stair: “One is super refined, the other is raw.”

Artwork populates the interior, as well. In the ground-floor café, which is open to the public, there’s a 19-foot-high mural by HOK’s Experience Design team of a train on a track under a golden moon. Nearby, a painting by local artist María Korol hangs at the end of the main elevator lobby.

Standing on the plaza outside the building, a new structure by Pickard Chilton that consists of a pair of 10- and 17-story towers joined by a five-story podium, the sculpture is visible from the honed sandstone and natural quarried stone–floored lobby, simultaneously echoing and juxtaposing the Corian stair.
Standing on the plaza outside the building, a new structure by Pickard Chilton that consists of a pair of 10- and 17-story towers joined by a five-story podium, the sculpture is visible from the honed sandstone and natural quarried stone–floored lobby, simultaneously echoing and juxtaposing the Corian stair.

On the fourth floor, the stair terminates in front of the network operations center, which is like an air-traffic control room for trains. “From a visitor experience, it tells a story, because you land at the heart of the facility,” Nurse says. The room vividly channels the concept of motion with angular pendant fixtures and 2,000 feet of recessed LED strips that streak across the ceiling and down the walls. The center, which operates 24/7, also glows with blue lighting chosen to be soft on the eyes of dispatchers staring at screens all day.

Employees come together in the fifth-floor canteen that doubles as an all-hands meeting space. Designed like a food hall with six different vendors, it sits between two outdoor terraces; one has a retractable glass wall so the spaces can flow together. Totaling 55,000 square feet, the outdoor areas include another terrace by the gym on the floor below, where employees can do laps on circular walking paths. “Movement is also important to Norfolk Southern from a health and wellness perspective,” Nurse states. Glass-walled stairs in both towers further encourage physical activity.

Can’t You See, a weathering-steel sculpture by Pennsylvania artist Dee Briggs, alludes to train tracks, movement, and tunnels.
Can’t You See, a weathering-steel sculpture by Pennsylvania artist Dee Briggs, alludes to train tracks, movement, and tunnels.

While the array of amenities might seem like a post-pandemic bid to lure workers back to the office, the program had already been in place. The headquarters was mid-construction in March 2020, and Norfolk Southern stuck to the plan—even keeping a permanent desk for each employee. “That was a key tenant from the beginning,” Annie Adams, Norfolk Southern’s chief transformation officer, says. “It was important that everyone have a space to call their own.” The company, which had a phased move-in that began last fall and was completed in April, had always planned on accommodating hybrid work; meeting rooms are wired to connect remote participants seamlessly. Adams estimates that the headquarters is typically at 80 percent capacity. For her, the project’s success goes well beyond its anticipation of flexible work schedules. “The design reflects who we are and where we’re going,” she says. The future of freight rail, it seems, is right on track.

Every two office floors share a double-height break room, furnished with LVT flooring, Jehs + Laub tables, and custom banquettes.
Every two office floors share a double-height break room, furnished with LVT flooring, Jehs + Laub tables, and custom banquettes.
In a second-floor lounge, Lievore Altherr Molina armchairs flank a live-edge table made with sycamore from a tree in Bronson Forest, North Carolina, which Norfolk Southern owns.
In a second-floor lounge, Lievore Altherr Molina armchairs flank a live-edge table made with sycamore from a tree in Bronson Forest, North Carolina, which Norfolk Southern owns.
The stair’s Corian ribbon, with double LEDs on its underside, curls down to form the custom reception desk.
The stair’s Corian ribbon, with double LEDs on its underside, curls down to form the custom reception desk.
Custom light fixtures outside the fitness center.
Custom light fixtures outside the fitness center.
The stair’s con­sistent 15-degree slope.
The stair’s con­sistent 15-degree slope.
Carrara-clad walls in the main elevator lobby.
Carrara-clad walls in the main elevator lobby.
LED pendant and recessed linear fixtures in the network operations center.
LED pendant and recessed linear fixtures in the network operations center.
The conference center’s custom quartz counter with built-in seating.
The conference center’s custom quartz counter with built-in seating.
The HOK-designed, Meg Mitchell–painted mural in the public café.
The HOK-designed, Meg Mitchell–painted mural in the public café.
Beneath train track–inspired custom ceiling baffles, the employee canteen is fur­nished with Graham Design tables, Alexander Gufler armchairs, and black stools by Daniele Lo Scalzo Moscheri, and opens to a terrace on one side.
Beneath train track–inspired custom ceiling baffles, the employee canteen is fur­nished with Graham Design tables, Alexander Gufler armchairs, and black stools by Daniele Lo Scalzo Moscheri, and opens to a terrace on one side.
In the gym, ceiling fans are painted to match the custom digitally printed wall­covering.
In the gym, ceiling fans are painted to match the custom digitally printed wall­covering.
Tin-plated ceiling panels and Donna Piacenza’s flush-mount fixtures bring a vintage vibe to the game room.
Tin-plated ceiling panels and Donna Piacenza’s flush-mount fixtures bring a vintage vibe to the game room.
Nylon carpet tiles and LVT floor the childcare center.
Nylon carpet tiles and LVT floor the childcare center.
PROJECT TEAM
HOK: danielle schmitt; kay sargent; diana stanisic; vivien chen; richard saunders; weronika cichosz; francesca meola; crystal latham; valerie roosma; irina sai; erin ezell; emily payne; bethany foss; claire pellettiere; matt mcinerney
HKS: architect of record
OJB: landscape consultant
HOK Experience Design: custom graphics
one lux studio: lighting con­sultant
uzun + case: structural engineer
integral consulting: mep
onsite woodwork corporation: custom fabrication workshop
hitt: general contractor
PRODUCT SOURCES
FROM FRONT
masland carpets: rug (lobby)
hbf: sofa (lobby), chairs (café)
luum: sofa upholstery (lobby), chair fabric (lounge)
shaw contract: lvt (break room); rugs (break room, lounge), carpet tile (daycare)
Courtesy of Davis Furniture: tables (break room)
jamie stern design: custom banquettes
pollack: banquette upholstery
mortensen woodwork: custom screens (lounge)
curry sawmill co.: custom table
Andreu World: chairs (lounge, café)
Holly Hunt: chair (reception)
art & associates: custom light fixtures (gym entry), custom wallcovering (gym)
wolf-gordon: wallcovering (gym entry)
Bentley Mills: carpet tile (conference center)
russ bassett: workstation (operations center)
lambert & fils: pendant fixtures (café)
nydree floor­ing: floor tile (canteen)
martin brattrud: tables
sandler seating: stools
ton: chairs
nanawall: folding glass wall
atomic 50: ceiling panels (game room)
flor: carpet tile
CB2: ceiling fixtures
hightower: red chairs
ofs: ping pong table
big ass fans: fans (gym)
pliteq: floor tile
flos: track fixtures (daycare)
ef contract: lvt
THROUGHOUT
Dupont: corian
basaltite: stone flooring
kährs: wood flooring
axis lighting; genled brands; hubbell; led linear; 3g lighting; usai lighting: lighting
decoustics; ritz acoustics; usg: acoustical ceilings
benjamin moore & co.: paint

read more

recent stories